Római Katolikus Templom felújítása Héhalomban

 

Pályázó neve: Római Katolikus Plébánia
Jogcím: III. tengely Vidéki örökség megőrzése
Projekt címe: Római katolikus templom külső felújítása
Támogatási összeg: 32.196.006 Ft

 

A héhalmi Római Katolikus Templom Eszterházy Miklós segítségével épült késő barokk klasszicizáló stílusban. Az épületet a helyi hagyomány szerint már 1807-ben elkezdték építeni, 1817-ben lett felszentelve, a szűkös anyagi lehetőségek miatt építését 1832-ben fejezték be. 1908-ban toronyórát kapott, mely a palotási templom órájának ikertestvére, 1910-ben a torony új gerendázattal és bádogtetővel újult meg. 1944-ben új secco festményekkel díszítik, festője Tallós Móricz budapesti egyházművész volt. Az 1960-ban megkezdett állagmegóvási és bővítési munkálatok keretében a templomhajó 6 méterrel került meghosszabbításra, új karzat (kórus) és torony épült. A bővítés tervezője Árkai, kivitelezés irányítója Szentgyörgyi Gyula mérnök és építőmester volt.

 

A támogatási kérelem benyújtását megelőzően a templom tartó- és tetőszerkezete jó állapotban volt. Az épület lábazati részein a falak kívül - belül felnedvesedtek, feláztak, a vakolat feltáskásodott, lemállott, mert az épület alapfalai alatt nem készült vízszigetelés. A templom környezete rendezetlen, az épületet körülvevő parkos terület növényzete szegényes volt, a járdák és a burkolatok tönkrementek. A felújítást követően a templom belső vakolatának részleges, külső homlokzatának teljes felújítása valósult meg. A felújítást végző kivitelező a lábazati zónákban lélegző vakolatot, a teljes felületen légáteresztő szilikát alapú festékeket használt. A homlokzat tartós védelme érdekében a tagozatok és a párkányok bádogozása is megvalósult. Az épület történeti értékének hangsúlyozására a sekrestye épülettömegén a falazati anyagot bemutató eredeti kotextúra is megmaradt. A templom részleges akadálymentesítése mellett, az előterében álló kőkereszt és Nepomuki Szt. János szobor restaurálása és konzerválása is megvalósult. A templom környezetét képező közterületen összefüggő térburkolati rendszer került kialakításra, a parkosítást követően az új pihenőpadok, hulladéktárolók és biciklitárolók elhelyezése is megtörtént.

 

A beszámolót Frits Máté János készítette Kozárdon, 2014. szeptember 25-én.

 

Képek megtekintése

 

 

Feltöltés dátuma: 2014. szeptember 25. csütörtök, 12:43