„Lovas és életmód táborok a Cserhátalján” lovas turisztikai fejlesztés

 

 

Pályázó neve: Equus Tour Turisztikai Nonprofit Kft.
Jogcím: III. tengely Turisztikai tevékenységek ösztönzése
Projekt címe: „Lovas és életmód táborok a Cserhátalján”
Támogatási összeg: 48.745.821 Ft

 

Az Equus Tour Turisztikai Nonprofit Kft. 2008-ban alakult a lovaglás, lovaskultúra és magas genetikai értéket hordozó Kisbéri – félvér ménes népszerűsítése érdekében végzendő közhasznú feladatok ellátására.

A Nonprofit Kft. Vanyarc - Sarlóspuszta külterületén valósította meg fejlesztését, mely táji –és természeti adottságainál fogva is kiválóan alkalmas lovaglásra, lovas turisztikai szolgáltatások nyújtására, valamint ezt a térséget szeli át a nemzetközi szakújságírók által megszavazott „A világ 10 legjobb lovastúrája” közül kettő is.

A fejlesztés részeként a több mint 10 hektár területű ingatlanon három egység felújítása valósult meg. Egy meglévő épület közösségi házzá való átalakítása és korszerűsítése, tizenöt ló elhelyezésére szolgáló lóbeálló építése, valamint lovaspálya kialakítása szolgálja a lovas – és életmód táborok minőségi kiszolgálását.

A közösségi ház földszintes épülete a közösségi rendezvények, képzések színteréül szolgál. A felújítás során az épület külső szigetelése, tetőszerkezete, nyílászárói, belső helyiségek teljes felújítása megvalósult. A belső térben egy 20 fő fogadására alkalmas közösségi tér, három szoba, két fürdő és egy teakonyha szolgálja az ismeretterjesztő és szakmai táborok, képzések megvalósítását.

A lóbeálló épülete a majorba érkező vendég lovak elhelyezésére szolgál, az állatjóléti feltételek és szabványok figyelembe vételével került kialakításra. A meglévő lovaspálya nem felelt meg a biztonságos igénybevétel feltételeinek, ezért talaja úgy került kialakításra, hogy minden évszakban használtható legyen, valamint biztonsági korláttal került lehatárolásra.

Kapcsolódó tevékenységként kialakításra kerül egy térséget átívelő lovastúra útvonal, mely minden lovas számára használható. Ehhez térképet készítenek, és GPS koordinátákat adnak meg. A fejlesztés gazdasági hatásaként két új munkahely jött létre. A projekt célja a lovas kultúra és szolgáltatások, szakmák megismertetése és hatásainak bemutatása a már meglévő ménes és a közvetlen térség szinergikus működtetésének elősegítése, és ezáltal, a turisztikai vonzerő növelése.


A beszámolót Nagy Bernadett készítette Kozárdon, 2014. augusztus 11-én.

Képek megtekintése

 Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 28. 09:13