Az alsótoldi közösségi tér ünnepélyes átadása

 

 

Pályázó neve: Alsótold Község Önkormányzata
Jogcím: III. tengely – Falumegújítás és –fejlesztés
Projekt címe: Közösségi tér kialakítása Alsótoldon
Támogatási összeg: 7.288.302 Ft

 

A közösségi rendezvényeknek, a testvér települési találkozóknak, a civil szervezetek közgyűléseinek, programjainak a Nefelejcs utcai Kultúrház épülete adott otthont az elmúlt években Alsótoldon. Az épület állapota az évenkénti állagmegóvási munkálatok ellenére is jelentősen leromlott, nem felelt meg a lakosság közösségi igényeinek, a fenntartási költségek egyre magasabbak lettek. Az épület hasznosítása érdekében az önkormányzat az ingatlanon LEADER pályázati támogatásból szálláshelyfejlesztést valósított meg. Az új közösségi tér kialakítására Alsótold Község Önkormányzata a 102/2012. (X. 1.) VM rendelet alapján, falumegújításra és -fejlesztésre LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével 2012-től igénybe vehető támogatások jogcímre nyújtott be támogatási kérelmet a Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezetéhez.

 

Az elnyert nettó 7.288.302 Ft támogatási forrásból a Szabadság út 6. szám alatti Polgármesteri Hivatal 4, eddig használaton kívüli helyisége újult meg, az elektromos rendszer és a fűtés korszerűsítése mellett a déli épületrész nyílászáróinak cseréje, valamint az épület homlokzati hőszigetelése is megvalósult. A felújítást követően az épületbe költözött a könyvtár, és külön számítástechnikai terem áll rendelkezésre a tanulni és internetezni vágyóknak. A fejlesztés eredményeként a civil szervezetek komfortosabb körülmények között tarthatják meg rendezvényeiket, és az önkormányzat régi terve is megvalósul, hiszen az új közösségi tér termeiben a település helytörténeti emlékeit, az Alsótoldon alkotó keramikusok munkáit, valamint Veres Iza festőművész festményeit bemutató időszaki kiállítások is helyet kapnak.

 

A közösségi teret a Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület képviseletében Dr. Hajas Pál adta át a település lakóinak 2014. október 4-én. Köszöntő beszédében összefoglalta a 2007 – 2013-as tervezési időszakban Alsótoldon megvalósított fejlesztéseket, hangsúlyozta, hogy a körjegyzőségben lévő Alsótold, Kozárd és Szurdokpüspöki településeken 97,5 millió forint összegben valósultak meg közösségi célú beruházások az EMVA III. tengelyes és IV. tengely - LEADER pályázati forrásokból. Reményét fejezte ki, hogy a három település együttműködése a 2014-2020 tervezési időszakban további jelentős fejlesztések megvalósítását eredményezi.

 

A beszámolót Tábori Mónika készítette Kozárdon, 2014.10. 06-án.

 

Fényképek

 

 

Feltöltés dátuma: 2014. október 30. csütörtök, 10:39