A Jakabi Közösségi Ház ünnepélyes átadása Szurdokpüspökiben

 

 

Pályázó neve: Szurdokpüspöki Tiszta Életéért Egyesület
Jogcím: III. tengely Falumegújítás és- fejlesztés jogcím
Projekt címe: „Jakabi” Közösségi Ház kialakítása
Támogatási összeg: 9.999.964 Ft


A Jakabi Közösségi Ház 2014. június 7-én került átadásra Szurdokpüspökiben. A közösségi ház kialakítására a Szurdokpüspöki Tiszta Életéért Egyesület nyújtott be 2012 novemberében támogatási kérelmet a falumegújításra és -fejlesztésre LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével 2012-től igénybe vehető támogatások részletes feltételeit tartalmazó 102/2012. (X. 1.) VM rendelet 1. célterületére. A pályázó fő célja egy olyan közösség ház kialakítása volt, ahol a település fiataljai kulturált módon tölthetik el szabadidejüket, közös programokat szervezhetnek, megismerhetik a hagyományőrző tevékenységeket, valódi helyi ifjúsági közösséget építhetnek.


A fejlesztés helyszínéül szolgáló, az önkormányzat tulajdonában álló ingatlan a település főutcáján helyezkedik el, az 1950-60-as években szolgálati lakás céljára épült, az iskolában tanító pedagógusok számára. A 333 m2 területű épület az elmúlt évtizedekben üresen állt, állaga fokozatosan romlott, rossz állapotban volt a tető szerkezete, az elektromos hálózat és a gépészet elavult, a régi burkolatok megkoptak, a vakolat több helyen leomlott, a falak és a nyílászárók festése lepattogzott. A fejlesztés keretében, az épület észak-nyugati oldalán lévő tartófal megerősítését követően, az ingatlan új tetőszerkezetet és ereszcsatornákat kapott, és a nyílászárók is felújításra kerültek. A kialakítandó helyiségek funkciójának megfelelően új térelválasztó falak épültek, az elektromos hálózat és csővezeték rendszer kiépítését követően megvalósult a külső és belső vakolás és festés. A vizesblokkok falai csempeburkolattal ellátottak, a padlóburkolat a közösségi terekben laminált padló, a kiszolgáló helyiségekben csúszásmentes kerámia. Az épület akadálymentesen megközelíthető, valamint új akadálymentes vizesblokk is kialakításra került.


A közösségi ház átadó ünnepsége a Szent Kereszt templomban szentmisével kezdődött, melyet Buda Péter rektor, kanonok celebrált. Géczi László Miklósné polgármester asszony ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a településnek szüksége van arra, hogy a gyermekeket a falu iránt érdeklődővé tegye, továbbá a közösség életébe bekapcsolódva lehetőséget kaphassanak, hogy az életfa ágai és levelei lehessenek. Hozzátette, hogy a 2014 áprilisában bejegyzett Szurdokpüspöki Ifjúsági Egyesület tagjai fél év alatt bizonyították, hogy megérezték, megértették ennek a lehetőségnek a fontosságát, megalakulásuk óta tehetségről és összefogásról adtak bizonyságot azzal, hogy a település minden megmozdulásában példamutatóan részt vettek. A polgármester asszony reményét fejezte ki, hogy a település fiataljai most olyan helyet kapnak, amelyet tartalommal megtöltve a sajátjuknak érezhetnek. Az ünnepélyes szalagátvágást követően a helyiségeket Buda Péter rektor, kanonok szentelte meg, a rendezvényt a Széllelbélelt Néptánccsoport színvonalas műsora zárta.


A beszámolót Tábori Mónika készítette Kozárdon, 2014. június 9-én.

 

Képek megtekintése

 Feltöltés dátuma: 2014. június 30. hétfő, 12:25