A Fráter kúria külső felújítása Csécsén

 

 

Pályázó neve: Csécse Község Önkormányzata
Jogcím: III. tengely - Vidéki örökség megőrzése
Projekt címe: Fráter kúria külső felújítása
Támogatási összeg: 33.461.245 Ft

 

A község nyugati oldalán emelkedő dombon, rendezett parkkal körülvett területen áll a volt Fráter kúria, amely napjainkban iskolaként működik. A Fráter Pál földbirtokos által, a XIX. század elején épített klasszicista stílusú kúriában nevelkedett Madách Imre felesége Fráter Erzsébet. Az ő emlékét őrzi az Erzsike park, amely ma természetvédelmi terület. Az egykori kúriát többször átépítették, az eredeti épületből csak kevés látszik.

 

A fejlesztés keretében az épület teljes tetőzete megújult, mind a tetőlécek, mind pedig a cserepek ki lettek cserélve. Az épület régi, elavult nyílászárói hőszigetelt üvegezésű fa nyílászárókra kerültek kicserélésre, biztosítva az épület hőmegtartását. Az elő lépcsőknél fém korlát került beépítésre, a főbejárathoz vezető lépcsőzet oldalában korlátliftet helyeztek el, segítve ezzel az akadálymentes bejutást az épületbe. Az épület teljes külső homlokzatát, valamint a külső térburkolatát felújították. A telken belül 1 db parkoló és 1 db akadálymentesített parkoló került kialakításra.
Az épület köré, a park megőrzése érdekében, 230 m hosszan kerítést létesítettek. A park felújítása megfelelő tereprendezéssel, növénytelepítésekkel (tuják, évelők), valamint füvesítéssel lett megoldva. A parkban padokat és asztalokat helyeztek el, valamint zárt csapadékvíz-elvezető rendszer épült.

 

A beszámolót Tábori Mónika készítette Kozárd, 2014.01.20-án.